Skärmdumpar från TOS och kompatibla system



TOS 1.00

Släpptes 1985 både som disk och ROM-baserat system. De disk-laddande datorerna är dock väldigt ovanliga, speciellt i Sverige.
TOS 1.02

Stöd för BLiTTER i Mega ST. Kopiera filer disk till disk är mycket smidigare (färre diskbyten). Flytta filer (!) kan man nu göra dessutom.
TOS 1.04 / 1.06 / 1.62

Generellt kallat Rainbow TOS för rasters i Atarilogon. Nya funktioner inkluderar att man kan markera och köra program från inaktiva fönster. Något som dagens marknadsledande operativsystem fortfarande inte klarar av :-) TOS 1.06/1.62 är endast för STe men ser precis lika ut som 1.04. Skärmdumparna är från 1.62.
TOS 2.05 / 2.06 / 2.08

Stora förändringar. Några av förbättringarna är att man det finns stöd för 1.44MB disketter, det går att ändra bakgrundsmönster och färg, alla kommandon har konfigurerbara snabbtangenter, GEM-program kan autostartas, stöd för IDE-hårddiskar som återfinns i laptopdatorn ST Book, automatisk montering av enheter på skrivbordet, snabbknappar för programstart, ikoner kan dras ut på skrivbordet, drag/drop till TTP/GTP-program, externa ikonbibliotek kan användas och en massa annat. En mycket stor förändring mot TOS 1.xx. I TOS 2.0x finns också stöd för Atari Mega STe-datorn med extra serieportar och VME-port.

TOS 2.08 användes av ST Book och innehåller bland annat ett filöverföringsprogram.

Det finns också en avart av 2.06 som kallas "SuperTOS" som är patchad att fungera med äldre ST-datorer.
TOS 3.01 / 3.05 / 3.06

I princip TOS 2.0x anpassad för Atari TT. Det som skiljer för användaren är att fler grafiklägen finns att välja på tack vare ny hårdvara i TT. TOS 3 har också stöd för TT'ns SCSI.
TOS 4.00 / 4.01 / 4.02 / 4.04

Funktionsmässigt i princip lika som TOS 2.0x. Stöd för Falcons nya ljudsystem, grafikchip och DSP-chip. Utseendemässigt den största förändringen av TOS sedan starten. 3D-liknande knappar, fler färger i skärmkanter och ikoner (färgikonerna ladas dock från disk och är inte med i skärmdumparna).
TOS 5.0

Tyvärr färdigställdes aldrig TOS 5. En tidig utvecklarversion med namn TOS v4.92 spreds runt på BBS'er när det begav sig.

Skärmdump snodd från
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tos492.png

MultiTOS

Atari köpte upp den multitaskande kärnan MiNT (Mint Is Not TOS) och uppdaterade AES för att stödja multitasking. Paketet kallades "MultiTOS" och MiNT fick istället innebörden "Mint Is Now TOS". MultiTOS medföljde Falcon men var långt ifrågn färdigt. Distributionen var bristfällig och dess AES var långsam. MiNT som kärna skulle dock visa sig vara ett bra drag senare i utvecklingen. När Atari övergav datormarknaden gjordes MiNT till open source och fick namnet FreeMiNT. FreeMiNT utvecklas än i dag.

Skärmdump snodd från
http://www.stemulator.net/produktinfo_3.php

Kompatibla operativsystem

KAOS TOS

En TOS-klon som enligt uppgift skall ha varit snabbare och mer funktionsrik (tillsammans med KaosDesk) än Ataris TOS. Skärmdump från tyska versionen av Kaos TOS.
MagiC (Mag!x)

Kommersiellt alternativt operativsystem som är TOS-kompatibelt. Anses allmänt vara väldigt snabbt och effektivt. Multitaskande kärna och AES. Uppdaterades ända in på 2000-talet.

På skärmdumpen syns MagiC v4 tillsammans med skrivbordet Thing.

Skärmpdump snodd från
http://www.stcarchiv.de/ataritimes/09_magic.php
Geneva

Kommersiellt alternativt operativsystem som är TOS-kompatibelt. Kan användas direkt under TOS och får då kooperativ multitasking, men fungerar också under MiNT-kärnan och blir då fullt multitaskande. Geneva i sig har inget skrivbord men är avsedd att användas med Neodesk i första hand.

Tvärr har jag inte Geneva installerat och någon skärmdump på nätet hittar jag inte heller.

N.AES

Ett kommersiellt alternativ till Ataris multitaskande AES. N.AES visade hur Ataris AES skulle varit från början. Acceptabelt snabbt och nya funktioner. N.AES kräver dock ett separat skrivbord då inget sådant medföljer. De flesta skrivbord fungerar bra med N.AES.

XaAES

En open source AES till FreeMiNT. I dagsläget den snabbaste och den uppdateras fortfarande. Har flyttats från att vara fristående från FreeMiNT-kärnan till att vara en modul. Separat skrivbord krävs.

Skärmdump snodd från
http://aicq.atari-users.net/
oAESis

En annan open source AES för FreeMiNT. Utvecklingen avstannade innan den var färdig för dagligt användande. Separat skrivbord krävs.

Tyvärr har jag inte längre ett fungerande oAESis installerad, skärmdump saknas därmed.

MyAES

En tredje open source AES för FreeMiNT. Denna utvecklas fortfarande och anses vara den med mest ögongodis och mest anpassat för dem med hög upplösning och mycket färger på skärmen. Separat skrivbord krävs.

Skärmdump snodd från
http://aranym.sourceforge.net/screenshots.html

Alternativa skrivbord

Neodesk

Ett av de första alternativa skrivborden till Atari. Neodesk har massvis med funktioner som TOS ordinarie skrivbord inte kunde erbjuda. Här ses Neodesk i monokromt läge.

Skärmdump snodd från
http://hem.passagen.se/isvar/jaguar_server/howdev.html

No|Desk

Ett för sin tid mycket avancerat skrivbord, tyvärr har jag ingen skärmdump. No|Desk blev inte speciellt vanligt. Tyvärr har jag inte denna installerad och hittar heller ingen skärmdump.

Gemini

Ett tyskt skrivbord med mycket funktioner. Skärmdumpen är på tyska men det går att installera engelska språkfiler. Med Gemini kommer Mupfel vilket är ett BASH-liknande skal för vanlig TOS. Gemini kör dessutom Mupfel i ett GEM-fönster på skrivbordet. Mupfel fungerar lika bra som skrivbord i TOS som i FreeMiNT under valfri AES.
Teradesk

Ett lättvikts-skrivbord från titigt 90-tal. En bit in på 2000-talet gjordes skrivbordet till open source och utvecklingen kom ganska omgående igång igen. Idag är Teradesk fortfarande litet och effektivt samtidigt som funktionerna stadigt utökas.

Skärmdump snodd från
http://www.atari.sk/?str=news2006
Thing Desktop

Troligtvis det mest använda skrivbordet bortsett från TOS inbyggda. Thing har massor av bra funktioner och  uppdaterades ända in mot 2000-talet.

Skärmdump snodd från
http://xaaes.atariforge.net/screenshots.php
Ease

Ett skrivbord som lovade mycket men som kändes riktigt seg och allmänt jobbig.

Skärmdump snodd från
http://www.netkonect.co.uk/tachyon/A3/reviews/ease4.html
Jinnee

Ett skrivbord främst anpassat för MagiC men som också fungerar med FreeMiNT. Mycket bra funktioner. Ett av de sista kommersiella programmen till Atarin.

Skärmdump snodd från
http://xaaes.atariforge.net/screenshots.php


Direct

Ett mytomspunnet franskt ersättningsskrivbord.  Men det verkar bara vara utvecklaren själv som kör det.


Filmer

FreeMiNT och XaAES körandes på en Falcon.

http://www.youtube.com/watch?v=CpdmbxWBVTY


Uppdaterat 2009-06-21
ae@dhs.nu